Budgettips voor in de keuken. Hoe bespaar ik geld op eten?De allerbeste tips voor in de keuken die geld besparen

Geld besparen op eten door minder uit te geven aan de boodschappen en tijdens het koken? Dat kan zeker. Ook met minder geld kun je goed en gezond eten. Dit is mogelijk als je goed let op de volgende punten;

1. Kook niet teveel tegelijk. Wanneer je uitgekiende porties maakt hoef je veel minder weg te gooien. Als je moeite hebt met op maat koken kun je bijvoorbeeld handige keukenhulpjes zoals een weegschaal of een maatbeker gebruiken. Kijk ook goed op de verpakking wat de geadviseerde hoeveelheid per persoon is.
2. Maak zoveel mogelijk zelf. Dit is altijd goedkoper dan kan en klaar producten. Als je van veelgebruikte producten zoals pastasaus meer tegelijk maakt en deze per portie invriest heb je altijd een goede basis voor een lekkere snelle maaltijd in huis.
3. Kook met goedkopere ingrediënten. Kies voor goedkopere recepten met mindere dure ingrediënten zoals bijvoorbeeld vlees. Denk daarbij eens aan een vleesvervanger. Deze zijn niet alleen heel lekker maar vaak ook een stuk goedkoper.
4. Probeer niets weg te gooien, vaak is met overgebleven groenten een lekkere groentesoep of ovenschotel te maken.
5. Gebruik minder stroom en water. Als je minder water in de pannen doet kun je op jaarbasis behoorlijk minder water verbruiken. Probeer ook om eens wat vaker een eenpansgerecht te maken. Dit scheelt stroom en water. Doe altijd de deksel helemaal of gedeeltelijk op de pan. Ook dit scheelt op jaarbasis behoorlijk in het stroomverbruik.

Minder stroomverbruik

Wist je dat een magnetron veel minder stroom verbruikt dan een oven? Daarom is het niet alleen handig om eten per porties in te vriezen maar scheelt het ook een hoop energie. Mocht je aan een nieuwe koelkast toe zijn, ga dan eens op zoek op internet naar een die energiezuinig is. Tegenwoordig is dat heel goed te vergelijken door het gebruik van de energielabels. Let er ook op dat als je niet veel invriest, je een niet te grote vriezer neemt. Een lege of bijna lege vriezer is een echte 'stroomvreter'.

Tht datum = weggooien?

Ten slotte, een tht datum wil niet zeggen dat het product daarna niet meer te consumeren is. Ruik, kijk en proef of het nog goed is. Zo wordt het onnodig weggooien van voedsel gereduceerd.

Eet smakelijk!

Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt