Bijna oktober dus tijd voor de tuin.10 tips om de tuin winterklaar te maken
Calendar

Oktober is de beste maand

Het is bijna oktober en deze maand is bij uitstek geschikt om de tuin voor te gaan bereiden op de komende winter. In deze maand zijn de weersomstandigheden nog vaak zeer aangenaam waardoor het werken in de tuin veel plezier kan opleveren. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van. Deze keer geven we je 10 tips hoe je je tuin voor kunt bereiden op de winter.

TIP 1: VERWIJDER UITGEBLOEIDE BLOEMEN

Veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Knip deze af. De stengel die aan het afsterven is mag je ook wegknippen. Maar laat de rest zitten. De bladeren bieden bescherming tegen de vorst.

TIP 2: SCHEUREN VAN PLANTEN

Planten die groot zijn geworden kun je deze maand scheuren en weer op een andere plaats uitzetten. Scheuren kan op een aantal manieren. Tijdens de workshop zal ik je hier meer over vertellen en het in de praktijk laten zien.

TIP 3: GAZON WINTERKLAAR MAKEN

Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort. Zet de maaier dus een standje hoger. Als er een vilt laag is ontstaan, verticuteer het gras dan nog een keertje. En voor een optimaal onderhoud is het goed om het gazon te bemesten met een wintermeststof.

TIP 4: HORTENSIA'S SNOEIEN

Uitgebloeide hortensia's kunnen nu gesnoeid worden. Knip de uitgebloeide bloemen eruit en ook de erg verhouten delen kunnen eventueel afgeknipt worden.

TIP 5: BLADVERLIEZENDE HAGEN

Bladverliezende hagen kunnen pas geplant worden als ze het blad hebben laten vallen. In het geval van een beukenhaag is het wachten tot het blad bruin is geworden.

TIP 6: SNOEIEN VAN BOMEN

Voor januari moeten berken, noten, druiven en esdoorns gesnoeid worden. Vanaf januari komt sapstroom bij deze bomen alweer op gang. Snoei je de bomen te laat dan zullen ze hun sappen verliezen en dit kan schade aan de boom opleveren.

TIP 7: ROZEN

Snoei rozen tot op kniehoogte af (circa 40cm). Wacht tot de rozen zijn uitgebloeid. Afhankelijk van het weer kan dit vroeger of later zijn in het najaar.
Verwijder dan ook alle bladeren inclusief het reeds gevallen blad. De bladeren bevatten vaak schimmelsporen of roest. Als je ze verwijderd voorkom je dat dit blad in het voorjaar het nieuwe blad direct aantast.

TIP 8: AFSTEKEN GRASKANTEN

Om het gazon netjes de winter in te laten gaan kun je de graskanten nog een keer afsteken. Ruim ook afgevallen bladeren van het gazon af.

TIP 9: PLANT NU BLOEMBOLLEN

Nu is het de tijd om alvast bloembollen te planten voor in het voorjaar. Denk aan krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Gebruik ze niet alleen in potten maar plant ze ook in de tuin voor prachtige voorjaarsbloemen in de nog vaak kale tuin.

TIP 10: VERGEET DE VIJVER NIET

Haal al het afgevallen blad uit de vijver met een schepnet. Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Snoei nu ook de vijverplanten zodat het afvallende blad niet in de vijver terechtkomt.

Natuurlijk is het fijn om alle afgevallen bladeren te verwijderen maar wist je dat er heel veel soorten insecten zijn die overwinteren onder een hoopje bladeren . Ook salamanders en egels gebruiken deze bladerhopen om te overwinteren.

Tuin veranderen? Maak nu vast een plan
Tijdens het afgelopen seizoen heb je misschien wel eens nagedacht om de tuin te veranderen. Voor degenen die graag een keer een hele andere tuin willen breekt nu de tijd aan om na te gaan denken over een ander ontwerp. Ook degenen die wel blij zijn met hun tuin maar graag andere planten in de tuin willen hebben, kunnen nu ook gaan nadenken. Zo ben je in het vroege voorjaar voorbereid.