Behang verwijderen – niet het meest leuke klusje. Hoe doe je dit het snelst?Wanneer je een kamer opnieuw wil verven of behangen is het het beste om eerst het oude behang er af te halen. Het verwijderen van behang is een klus die eenvoudig zelf te doen is maar wel wat tijd vergt. Welke methoden het beste zijn afhankelijk van de behangsoort lees je hier.

BEHANG VERWIJDEREN – DE VOORBEREIDING

Om behang te verwijderen heb je heel wat water nodig . Daarom is het belangrijk de vloer goed af te schermen om waterschade te voorkomen. Het meubilair kun je het beste naar het midden van de kamer verplaatsen waar het kan afgedekt worden.

Optie 1: BEHANG AFWEKEN

De makkelijkste en meest bekende manier om behang te verwijderen is door het papier los te weken. Het voordeel van behang afweken is dat er geen speciale apparaten nodig zijn. Het enige dat je nodig hebt is een emmer met water en een spons.

Gebruik liefst warm water, dit zal het losweken van het behang enorm versnellen. Je kan ook gebruik maken van een speciaal weekmiddel. Dit is verkrijgbaar in elke doe-het-zelf-zaak en moet toegevoegd worden aan het water.
TIP
Aangezien je meestal boven je hoofd werkt zal je ongetwijfeld last hebben van water dat via je arm naar beneden druipt. Om dit te voorkomen kan je een handdoek rond je arm draaien. Het water zal nu geabsorbeerd worden in plaats van je volledig nat te maken. Probeer ook steeds van boven naar beneden te werken bij het nat maken.

Optie 2: BEHANG AFSTOMEN

Door middel van een speciaal stoomapparaat kan je behang ook afstomen. Dit apparaat kan je huren of kopen in vrijwel elke doe-het-zelf-zaak. Nadat je met de stomer over de muren geweest bent kan je het behang vlot verwijderen met een spatel. Daarna kun je het behang eenvoudig in vuilniszakken stoppen en weggooien.

VINYLBEHANG VERWIJDEREN

Door de gesloten en waterdichte structuur van vinylbehang is het niet mogelijk om dit type behang af te weken. Door middel van een prikroller kan je fijne gaatjes maken in het vinylbehang zodat het water toch aan de de lijmlaag kan komen. De verdere werkwijze is gelijk aan optie 2

GLASVEZELBEHANG VERWIJDEREN

Het verwijderen van glasvezelbehang is nog lastiger dan het verwijderen van vinylbehang. De gebruikte glasvezellijm is heel erg sterk en zit goed vast aan het stucwerk. Bij het aftrekken van dit type behang is de kans op beschadiging dan ook erg groot. Bij glasvezelbehang wordt er dan ook vaak voor gekozen om het te plamuren om vervolgens weer te overschilderen.

Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt