7 redenen waarom het hebben van een huisdier je gezonder maakt.Veel mensen hebben huisdieren. Dat is niet alleen gezellig maar wist je dat mensen met een of meerdere huisdieren vaak gezonder zijn dan mensen zonder. En wel om deze 7 redenen.

1. Verminderen van stress
Het hebben van huisdieren kan stressgevoelens verminderen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je het dier aanhaalt of op een vriendelijke manier in de ogen kijkt, je een hormoon aanmaakt genaamd Oxytocine, ook wel genoemd het knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat je harstslag en bloeddruk omlaag gaan en dat stressgevoelens zo verminderd worden.

2. Meer buitenlucht
Mensen met dieren zijn in het algemeen vaker buiten. Je gaat wandelen met de hond of je bent bezig de dieren buiten te verzorgen. Buitenlucht zorgt ervoor dat je gezonder en fitter bent. Door de aanmaak van vitamine D wordt je weerstand beter. Ook het in beweging zijn is goed voor je.

3. Meer sociale contacten
Wanneer je moeilijk sociaal contact maakt door wat voor reden dan ook, kan het hebben van een dier je je helpen bij het aanleggen van sociale contacten. Dit kan natuurlijk door met de hond te gaan wandelen maar ook het delen van gemeenschappelijke interesses met betrekking tot het dier op forums online kan ervoor zorgen dat je minder vaak alleen voelt.

4. Je wordt actiever
Dieren zorgen ervoor dat je actiever bent, ze moeten even naar buiten, de kooi moet verschoond of de stal uitgemest. Er is altijd wel wat te doen qua verzorging van het dier. Zo blijf je niet alleen lekker in beweging maar heb je de rest van de dag ook meer energie.

5. Kinderen en dieren
Als kinderen leren om voor dieren te zorgen krijgen ze een groter verantwoordelijkheidsgevoel en meer empathie voor dieren. Zorg altijd voor een goede begeleiding daarin. Voor veel kinderen worden dieren hun beste maatje. Bijkomend voordeel is dat kinderen die in contact komen met dieren minder snel kans hebben op allergieën.

6. Meer zelfvertrouwen
Contact maken met dieren kan heel veel doen voor je zelfvertrouwen. Of het nu een trucje is dat je hond van je leert of dat een hele fijne les gehad hebt tijdens paardrijden, je zelfvertrouwen groeit hier van. Ook voor kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben kan het omgaan met dieren hier een positieve inbreng hebben.

7. Positief effect op je hart en bloedvaten
Het positieve effect op je gezond hebben we al genoemd in dit artikel maar uit studie is gebleken dat het hebben van een huisdier er voor zorgt dat mensen die herstellende zijn na een hartaanval, sneller herstellen als er een huisdier in huis is. Er lijkt een gunstig effect te zijn op de cholesterol en triglyceridenwaardes in het bloed.

Wanneer je een huisdier wil, ga dan eerst voor jezelf en je eventuele huisgenoten na of er genoeg tijd is om het dier te verzorgen. Neem niet zomaar een dier maar denk goed na over wat het gaat betekenen voor je. Dieren hebben tijd en verzorging nodig en wanneer ze ziek zijn moeten behandeld kunnen worden.

Bron: Degroeneos.nl | Beeld; Shutterstock | Powered by Sendt