5 tips tegen een verblindende laagstaande zon tijdens het autorijdenTypisch voor de herfst en winter is de laagstaande zon tijdens het autotijden. Dit kan heel vervelend en gevaarlijk zijn door het verblindende effect ervan.

Zonnebril
Zorg dat je altijd een zonnebril in de auto hebt liggen. Het beste is een zonnebril met UV-bescherming of gepolariseerde glazen, die je ogen beschermen tegen reflecterend licht en schitteringen op het asfalt. Nog beter is een bril met geelbruine glazen, ook wel ‘roadview’ genoemd. Deze kleur zorgt ervoor dat je meer contrast ziet, zelfs als er een felle zon op een nat en glinsterend wegdek schijnt.

Schone autoruiten
Zorg ervoor dat je ruiten schoon zijn, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Als een laagstaande zon op vuile ruiten schijnt, is het moeilijk om er doorheen te kijken. Als je gaat tanken maak dan gebruik van de emmer water en de wisser die vaak op naast de benzinepomp staat. Zorg ook altijd dat de ruitenwisservloeistof bijgevuld is. Belangrijk is ook dat de ruitenwissers niet versleten zijn, waardoor er vervelende strepen achterblijven. De binnenkant van de autoruiten kun je het beste schoonmaken met glasreinigingsmiddel of een beetje spiritus.

Dimlichten aan
Gebruik altijd je dimlichten bij een laagstaande zon. Deze tip verbetert niet jouw eigen zicht, maar zorgt er wel voor dat andere weggebruikers jou beter kunnen zien.

Pas je snelheid aan
Bij een felle laagstaande zon is het beter om wat langzamer te rijden dan normaal. Zeker in de bebouwde kom. Mocht er dan toch ineens iemand oversteken , of wanneer er vlak voor je een andere auto remt, kun je sneller reageren.

Verlengde zonneklep
Koop een verlengde zonneklep. De standaard zonneklep die meestal in je auto zit is vaak net niet lang genoeg bij een laagstaand zonnetje. Er bestaan ook zonneschermpjes met zuignappen eraan, voor wanneer de zon hinderlijk naar binnen schijnt via de zijruit of het achterruit. Lees ook: hoe zorg je ervoor dat je auto langer mee gaat?

Bron: Libelle.be | Beeld: Shutterstock | Powered by Sendt