36 handige tips voor een gezonder huisAlgemene tips

1. Doe je schoenen uit als je binnenkomt. Zo vermijd je dat er vuil van de straat binnenkomt.

2. Lucht je huis. De binnenlucht kan meer vervuild zijn dan de buitenlucht, dus zet je ramen geregeld open.

3. Installeer rookmelders en koolstofmonoxide-detectoren. Het beste is op elke verdieping van het huis.

4. Haal de natuur in huis. Er is steeds meer bewijs dat planten, maar ook natuurlijke materialen en veel daglicht je humeur en je fysieke gezondheid kunnen verbeteren.

5. Wees waakzaam voor lood. Zeker als je in een huis woont dat voor 1980 gebouwd is, moet je controleren of er lood in je huis aanwezig is, bijvoorbeeld in oude verflagen of waterleidingen. Hoe je dat doet? Let op afbladderende verf of plaats een magneetje tegen je leidingen. Blijft het magneetje hangen, dan heb je meestal een veilige leiding. Als dat niet het geval is, moet je het lood (laten) verwijderen.

Tips voor de slaapkamer
6. Tover je slaapkamer om tot een oase van rust. Alle afleiding bannen – denk aan de televisie, een klok of rondslingerende sportkleding – het zal je nachtrust bevorderen.

7. Doe je interne klok een plezier en hang verduisterende gordijnen voor je ramen. Dim de lichten en laat schermen die blauw licht uitstralen zoals je smartphone uit de slaapkamer. Dit zal je natuurlijke ritme van de dag en je slaap ten goede komen.

8. Investeer in een luchtreiniger en -bevochtiger. Thuis breng je immers de meeste tijd door in de slaapkamer. Het is dan ook superbelangrijk dat je de lucht in deze ruimte goed zuivert.

9. Hou je slaapkamer lekker koel en fris. De ideale temperatuur is tussen de 15°C en 19°C.

10. Hoe minder achtergrondgeluid er is, hoe beter je zal slapen. Woon je in een drukke buurt? Dan is het een goed idee om een ‘witte ruis’-machine te kopen. Zo’n toestel produceert monotone, voorspelbare en saaie geluiden om lawaai uit de omgeving te overstemmen.

Tips voor de woonkamer
11. Probeer geregeld te stofzuigen. De wetenschappers raden aan om voor een stofzuiger met HEPA-filter te kiezen. Zo’n filter reinigt de lucht en houdt vervelende stofdeeltjes tegen.

12. Als je rookt, doe het dan niet binnen.

13. Wees voorzichtig met kaarsen en wierook. Geregeld een kaars of wierook laten branden veroorzaakt immers meer luchtvervuiling dan je denkt. Het is daarom altijd een goed idee om achteraf een raam open te zetten.

14. Decoreer met meubels en tapijten zonder gevaarlijke stoffen, zoals de omstreden perfluorkoolstoffen (PFK’s).

15. Heb je thuis een open haard of een houtkachel? Gezellig, maar zéér ongezond door de hoge concentraties fijnstof. Zorgen voor een goed ventilatiesysteem is de boodschap.

Tips voor de keuken
16. Ook bakken, braden en kokkerellen zorgen voor luchtvervuiling. Zet daarom tijdens het koken steeds deksels op de potten en zet altijd – maar ook écht altijd – de afzuigkap aan.

17. Zorg ervoor dat er een brandblusser binnen handbereik staat.

18. Drink kraanwater en filter het, als dat nodig is.

 

 

19. Als het op insecten of ongedierte aankomt, is het beter om te voorkomen dan te genezen. In plaats van achteraf ongewenste gasten te bestrijden met pesticiden, kan je beter wat vaker het vuilnis buiten zetten, je eten altijd netjes opbergen en vallen gebruiken.

20. De wetenschappers raden af om groente, fruit en voeding in plastic te bewaren. Gebruik herbruikbare opbergdozen of kookgerei van glas, keramiek of roestvrij staal.

Tips voor de badkamer
21. Een goede ventilatie van je badkamer is belangrijk. In je huis is dit namelijk dé kamer met een hoge luchtvochtigheid. Kan je geen raam openzetten of heb je geen ventilatiesysteem? Koop dan een losstaande ventilator.

22. Sommige mensen gebruiken luchtverfrissers in de badkamer of het kleinste kamertje. Een klein pufje is voldoende om de onaangename geur van het toilet te maskeren, maar gezond is het niet. Ze verspreiden immers schadelijke chemicaliën. Gebruik ze daarom zo weinig mogelijk, of nog beter: gewoon niet.

23. Koop alleen maar schoonheidsproducten, cosmetica en schoonmaakproducten die vriendelijk zijn voor het milieu.

24. Check de ingrediëntenlijst van je zeep, shampoo, tandpasta, deodorant, scheercrème, mondwater en schoonmaakdoekjes. Let erop dat hier geen schadelijke desinfecterende stoffen in zitten als triclosan of en triclocarban.

25. Leg een mooie antislip douchemat neer. Zo vermijd je dat je uitglijdt. Zeker een aanrader als je kleine kinderen in huis hebt rondlopen.

Tips voor de kelder
26. Voer een meting uit in de kelder om de radonconcentratie te controleren. Radon is een radioactief gas dat longkanker veroorzaakt.

27. Woon je in een oud huis en heb je een vermoeden dat er in je woning asbest zit? Ga dan niet zelf aan de slag, maar neem contact op met een expert om het materiaal te laten verwijderen.

28. Kelders zijn vaak ontzettend vochtig. Om schimmel te vermijden, kun je het beste een luchtontvochtiger in huis halen.

29. Leg geen tapijt in de kelder. Tapijten kunnen vuil en vocht opvangen, wat voor extra schimmel kan zorgen.

30. Je kunt beter geen halflege blikken verf bewaren, of verfverdunner, benzine en ander brandbaar materiaal.

Tips voor buiten
31. Gebruik geen pesticiden of onkruidverdelgers. Kies in plaats daarvan voor organische meststoffen.

32. Heb je een aangebouwde garage? Laat je auto dan nooit stationair draaien. Anders krijg je in de tuin (en misschien zelfs binnen) last van de uitlaatgassen.

33. Veiligheid gaat boven alles. Installeer daarom lampen met bewegingssensors, veiligheidssloten en een alarmsysteem.

34. Controleer af en toe het dak en de funderingen van je huis, zodat je zeker bent dat je geen last hebt van een lek of tocht.

35. Zorg ervoor dat je huis bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Hou er rekening mee dat je in de toekomst meer last kunt hebben van zulke problemen door klimaatverandering.

Last but not least…

36. Vertrouw op je onderbuikgevoel. ,,Onze belangrijkste tip is om op je onderbuikgevoel te vertrouwen”, besluiten onderzoekers Joseph G. Allen en John D. Spengler. ,,We hebben het maar al te vaak gezien: als mensen klagen over slechte leefomstandigheden, worden ze al snel bekeken als zeurpieten. Maar onze ervaring leert ons dat die mensen vaak gelijk hebben en klagen met reden.”

bron: ad.nl | Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt