11 Tips om zuiniger om te gaan met waterDoor deze hele warme dagen vliegt het water er letterlijk doorheen. Even een zwembadje vullen of uitgebreid spelen met water. Maar we vergeten dat water ook ‘op’ kan gaan, vooral als we met zijn alle in Nederland het water maar blijven gebruiken als ‘water’.

Wij hebben hier 11 tips waardoor je zuiniger met het water om kan gaan en we kunnen voorkomen dat we straks een echt water tekort hebben;

  1. Douche kort, ga niet uitgebreid in bad. Korter douchen helpt al als je 1 minuut eerder de kraan dichtdraait. Als iedereen dit doet besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard (!) liter water en ook nog eens 126 miljoen m3 gas.
  2. Installeer een waterbesparende douchekop. Per douchebeurt scheelt dit liters water.
  3. Zet de wasmachine of vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit.
  4. Tijd om je wasmachine of vaatwasser te vervangen? Koop een zuinig model. Je bespaart energie én water.
  5. Gebruik de besparingsknop op je toilet als je doortrekt.
  6. Lekt je kraan? Doe er wat aan! Er kunnen ongemerkt honderden liters wegsijpelen.
  7. Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Bij het scheren, handen inzepen en tandenpoetsen hoeft de kraan echt niet constant open te staan.
  8. Sla de wasstraat over. Reinig je auto met een emmer water en een spons.
  9. Geef de planten in de tuin of op het balkon niet iedere dag water, maar leer ze ‘wennen’ aan droogte. De ene plant kan beter tegen wat minder water dan de andere. Hou hier ook rekening mee bij het begieten.
  10. Haal een emmer water uit de sloot of beek in de buurt.
  11. Tip voor als het weer gaat regenen (dat gaat écht gebeuren). Sluit een regenton aan op je regenpijp. Met het water uit de ton kun je prima de tuin en je kamerplanten bewateren.

Het mooie is dat als je deze tips opvolgt dan bespaar je ook nog eens in je portemonnee.

Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt