10 dingen die je kan doen met vaatwastabletten. We zetten ze voor je op een rijtjeMultifunctioneel

Je kan vaker een vaatwastablet gebruiken dan je denkt. Vaatwastabletten zijn namelijk multifunctioneel. Ze zijn niet alleen geschikt voor de vaatwasser zelf, maar bijvoorbeeld ook voor het schoonmaken van de wasmachine, frituurpan en de oven. Wat te doen met vaatwastabletten? Wij zetten 10 dingen voor je op een op een rijtje!

Vaatwastablet tips

1. Wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet
Eens in de zoveel tijd is het belangrijk dat je de wasmachine schoonmaakt. Als je dit weinig of nooit doet, kan je dit merken wanneer de schone was niet meer zo fris ruikt. De wasmachine kan namelijk van binnen een vieze geur afgeven. Hoe de wasmachine schoonmaken? Je kan dit op verschillende manieren doen. Als je een vaatwasser in huis hebt, dan kan je prima vaatwastabletten gebruiken. Stop twee vaatwastabletten in het zeepbakje en draai vervolgens een programma op 90 graden (zonder was in de trommel). En voilà, je wasmachine is weer brandschoon!

2 . Vieze geuren verdrijven
Ga je wel eens fonduen of gourmetten? Gezellig! Alleen de vieze lucht die blijft hangen is minder fijn . Gelukkig kan je deze lucht makkelijk weg krijgen met een vaatwastablet. Zet een pan met een flinke laag water en een vaatwastablet op een laag vuurtje en de vieze lucht zal snel verdwijnen. Let wel op dat de pan niet droogkookt!

3. Een vaatwastablet in de vieze frituurpan
Je frituurpan schoonmaken is een vervelende klus, maar het moet nu eenmaal worden gedaan. Je kan natuurlijk alles afwassen, maar daar kruipt veel tijd in. Gelukkig bestaat er een trucje om de frituurpan snel schoon te maken. Vul de binnenpan van de friteuse voor driekwart met water en voeg een vaatwastablet toe. Hang het mandje in de binnenpan, doe de stekker in het stopcontact, stel de temperatuur in op maximaal 90 graden en zet de pan zo’n tien minuutjes aan. Vervolgens trek je de stekker er weer uit, leeg je de binnenpan voorzichtig en spoel je alles goed af onder de kraan met heet water. Vergeet niet om het raam open te zetten zodat de vieze lucht naar buiten kan.

4. De oven schoonmaken
We hebben het allemaal wel eens: een aangekoekt ovenrooster. Geen zin om een uur te staan schrobben? Geen probleem, je kan ook gewoon een vaatwastablet gebruiken. Laat het rooster even weken in een badje met warm water en een vaatwastablet en daarna haal je al het aangekoekt vet er zo af. Makkelijker kan bijna niet!

7. Gele vlekken uit witte t-shirts verwijderen
Een wit t-shirt is heel leuk, maar je krijgt wel snel last van gele vlekken onder je oksels. Vaak gooi je dat t-shirt dan gewoon weg, want die vlekken krijg je er waarschijnlijk toch niet uit? Toch wel! Was je t-shirt zoals je dat normaal zou doen, maar doe er nu ook een vaatwastablet bij. Je kan deze rechtstreeks in de trommel stoppen. Zeg maar dag tegen gele zweetvlekken!

4. Een aangekoekte pan schoonmaken
Een vaatwastablet is niet alleen geschikt om een aangekoekt ovenrooster schoon te maken, maar ook om aangekoekte pannen weer schoon te maken. Doe een beetje water en een vaatwastablet in de pan en laat het een minuutje koken op een laag vuur. Daarna kan je de aangekoekte resten er makkelijk afwassen.
9. Zeer vuile afwas reinigen
Iedereen vergeet wel eens de afwas te doen in de keuken. Helaas is de afwas dan vaak zo vuil dat hij moet weken om alles nog schoon te krijgen. De oplossing? Een vaatwastablet natuurlijk. Los een vaatwastablet op in warm water om al het vuil en vet los te weken. Je zal zien dat je daarna veel minder hoeft te schrobben.

6. Bruine aanslag uit theepot verwijderen
Het overkomt alle theedrinkers: een bruine aanslag in de theepot. Hoe goed je ook afwast, de bruine aanslag blijft. Hoe krijg je de theepot schoon? Laat hem weken met warm water en een vaatwastablet, en spoel daarna goed af. Indien het nodig is, kan je dit een paar keer herhalen tot de theepot weer brandschoon is.

8. Tekeningen van de muur verwijderen
Heb jij ook een kleine Picasso in huis die graag op de muren tekent? Geen paniek. Om je muren terug schoon te krijgen, moet je een vaatwastablet oplossen in warm water. Daarna kan je het vuil van de muur vegen met een vochtige doek.

10. Wc pot ontkalken
Niemand houdt van een vies toilet. Zeker niet als de toiletpot ook nog eens onder de kalkaanslag zit. Ook hier zijn vaatwastabletten de oplossing. Gooi twee vaatwastabletten in de toiletpot. Wacht even tot ze bruisen en giet er dan een liter heet water over. Laat dit een nachtje staan, poets eventueel even na met de borstel, spoel door en je wc pot is weer helemaal glanzend schoon!

 

Beeld: Shutterstock | Powered by: Sendt