Tips tegen schimmel in huis

Calendar

Schimmels kunnen groeien in vochtige ruimtes zoals je badkamer, douche en slaapkamer. Met het juiste middel krijg je de zwarte aanslag weg, maar pak ook de oorzaak aan. Schimmels zijn een teken van vochtproblemen in huis en die kun je beter voorkomen. 

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor je luchtwegen. Het zijn micro-organismen die houden van vochtige plekken binnenshuis. Vochtproblemen voorkom je met ventilatie, dus zorg dat overal frisse lucht komt. Daarnaast hecht schimmel zich sneller op kalk en vuil. Reinig regelmatig tegels, voegen en naden in natte ruimtes. Veel schimmel op meerdere plekken heeft meestal een bouwkundige oorzaak.
Hoe bestrijd je schimmel in huis?

  • Zorg dat lucht door je huis kan stromen zodat vocht goed weg kan.
  • Ventileer extra als je kookt, doucht en klust.
  • Haal kalk en vuil weg zodat schimmels zich minder snel hechten.
  • Maak voegen en naden van tegels in badkamer en douche goed schoon.
  • Breng schimmelwerende muurverf in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
  • Schakel deskundige hulp in als je op meerdere plekken in huis schimmel tegenkomt en de oorzaak niet kent.

Goed ventileren tegen schimmel
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie. Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en frisse lucht komt binnen via ramen en roosters.

Schimmels duiden op groter probleem
Een beetje schimmel op de muur of de voegen in je badkamer kun je vaak tegengaan door goed te ventileren en reinigen. Het kan ook zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen.

Zie je schimmel op meerdere plekken in huis zonder dat je weet waardoor het komt? Is de schimmelvorming zo heftig dat het op je longen slaat? Dan is het verstandig om een deskundige in te schakelen. Een professionele bestrijder kan de oorzaak van de schimmel achterhalen. Als sprake is van een bouwkundig probleem is een onderzoeksbureau nodig. Check in het geval van schade door overmacht of de kosten worden vergoed door je verzekeraar. Huur je? Neem dan contact op met de verhuurder.

Bron: Milieucentraal