Als je weinig geld hebt of wilt uitgeven aan je dagelijkse boodschappen hebben wij een aantal tips voor je.

1 – Groente uit de vriezer

Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond. Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten. Maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd.

2 – Onderste schappen van de supermarkt

Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Dat geldt ook bij blikjes vis. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld, dat maakt vergelijken makkelijker.

3 – Ongezond is vaak duurder

Snacks, snoep, frisdrank en alcohol zijn ongezond en vaak behoorlijk duur. Wie bijvoorbeeld in plaats van cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen. Ook tussendoortjes als een appel, een boterham of handje ongezouten pinda’s zijn voedzamer, vullen beter en zijn vaak goedkoper dan snacks en snoep.

4 – Schrijf een boodschappenlijstje

Kijk als eerste in je koelkast/vriezer en in je voorraadkast wat je nog in huis hebt. Maak van te voren een menu voor een aantal dagen, schrijf op een lijst wat je dan nodig hebt voor de gerechten. Maak vervolgens je boodschappenlijstje compleet.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijstje maken tot jaarlijks wel 9 kilo minder voedsel weggooien, wat dus ook in je portemonnee scheelt!

5 – Koop producten waarbij de houdbaarheidsdatum nadert

Als de houdbaarheidsdatum van een product nadert dan prijzen supermarkten dit product vaak af. Zorg wel dat je geen producten in overvloed aanschaft alleen omdat ze in de aanbieding zijn, het moet uiteraard wel nuttig zijn en in je weekplanning passen.

6 – Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te minder kom je in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

7 – Met een volle maag boodschappen doen

Om die verleidingen te weerstaan helpt het natuurlijk ook om geen boodschappen te doen als je honger hebt. Dan koop je namelijk veel sneller teveel en dingen die je niet echt nodig hebt.

8 – Bestel je boodschappen online

Zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen. Als je in de supermarkt je boodschappen doet wordt je snel verleid door extra producten te kopen. Maar dan moet je je besparing wel opwegen tegen de bezorgkosten.