Ook op vakantie kan je niet altijd al je geld vrij uitgeven en moet je nog rekening houden hoeveel je uitgeeft. Wij hebben 6 tips hoe je zorgt voor een vakantie zonder al teveel geld uit te geven.

Tip 1: Bedenk vooraf wat je wilt uitgeven

Vaak hebben mensen het idee dat op vakantie alles kan, dus ook veel geld uitgeven. Maar het is niet altijd handig als het geld niet op je rug groeit.

Vooraf berekenen je hoeveel je bij elkaar kan sparen om in je vakantie uit te geven. Vervolgens deel je dat volledige bedrag door de aantal dagen dat je op vakantie bent, dan heb je een dagbudget. Dat dagbudget is een leidraad om je aan te houden.

Tip 2: Hou bij wat je uitgeeft

Zodra je een dagbudget hebt is het handig om ook grofweg bij te houden wat je uitgeeft. Als je bijvoorbeeld de ene dag minder uitgeeft dan het dagbudget kan je de rest bij de volgende dag optellen.

Tip 3: Probeer vooraf zoveel mogelijk eten en drinken van huis mee te nemen

Als je een autovakantie hebt dan is het slim om van te voren zoveel mogelijk eten en drinken mee te nemen. Bepaalde etenswaren zijn in het buitenland veel duurder. Dus van te voren een krat vol met eten meenemen zoals peper, zout, pindakaas, pannenkoekenmix, koffie maar ook houdbare melk en fris is verstandig. Dit kan je heel wat in je dagbudget schelen.

Maar ook als je met het vliegtuig gaat is het verstandig om dan zoveel mogelijk eten mee te nemen wat kan en mag uiteraard van de vliegtuigmaatschappij.

Tip 4: Ga niet te vaak uiteten

Als je op vakantie bent hebben veel mensen de neiging om elke dag uiteten te gaan, maar als het budget daar niet voor is is dat niet een verstandig idee. Heb je een appartement of een huisje met een keuken maak daar dan gebruik van! Koken op vakantie hoeft niet vervelend te zijn, als je er een feestje van maakt en iedereen zijn steentje bijdraagt kan het zelfs een leuke gezinsactiviteit zijn.

Het zelf koken kan je heel wat schelen in je dagbudget en zelfs zoveel dat je bijvoorbeeld de volgende dag wat meer budget hebt om gezellig uiteten te gaan!

Tip 5: Plan van te voren de uitjes

Als je weet waar je naartoe gaat is het leuk om te kijken wat voor dingen er in de buurt te doen zijn. Daar kan je dan je dagbudget op afstellen, of een apart budget voor vrijmaken. Als je tijdens je vakantie besluit dat je dat uitje toch niet wilt doen dan kan je het budget mooi weer voor andere dingen gebruiken.

Tip 6: Koop geen onnodige souvenirs

Vakantie geeft een sfeer (als het goed is) dat alles beter en leuker is dan bij je thuis, maar om dan vervolgens alle ‘troep’ die je tegenkomt in souvenirwinkeltjes mee naar huis te nemen is een beetje teveel van het goede. Ga na waar jouw souvenirs van al je vakanties uiteindelijk belanden…exact op zolder of ergens in de berging. Zonde, van het souvenir én van je geld.